‘Game of Thrones’ is een Amerikaanse tv-serie die op vrij nauwkeurige wijze de verhaallijn volgt van de epische fantasyserie A Song of Ice and Fire, geschreven door George R. R. Martin. Het verhaal speelt zich af in een fictieve middeleeuwse wereld, vooral op het continent Westeros, maar ook op Essos. Zowel in de boeken als in de tv-serie in het realiteitsgehalte groot. Grimmig en invoelbaar, met een redelijke portie mythologie. A Song of Ice and Fire is veel ‘gewoner’ dan bijvoorbeeld ‘In de Ban van de Ring’ of die andere grote fantasyserie van dit moment: ‘The Wheel of Time’ (13 boeken) van de overleden auteur Robert Jordan.

Game-of-Thrones-CoverEen schitterende rol van Sean Bean als Lord Eddard Stark, the King’s Hand.

De meeste personages in de boeken van Martin zijn menselijk, maar door de serie heen worden ook andere rassen voorgesteld, zoals de koude en genadeloze Anderen, de wildlings en de reuzen die ver achter de muur in het Noorden leven en de draken uit het Zuiden. Er zijn drie verhaallijnen in de serie: de oorlog om de Troon van Westeros tussen verschillende adellijke families; de groeiende dreiging van de Anderen en de bescherming van de muur in het Noorden en de ambities van Daenerys Targaryen, moeder van draken, de verstoten dochter van een koning die vijftien jaar eerder werd vermoord en nu de troon van Westeros wil opeisen.


De trailer van ‘Game of Thrones’.

Wie de boeken van Martin in het Engels heeft gelezen, of leest, wordt niet teleurgesteld bij het bekijken van ‘Game of Thrones’. Karakterollen overtuigen, landschappen, sets en effecten: het is allemaal heel professioneel gemaakt. Het epos A Song of Ice and Fire bestaat vooralsnog uit vijf boeken. Boek 6 en boek 7 moeten nog verschijnen.
1. A Game of Thrones
2. A Clash of Kings
3. A Storm of Swords
4. A Feast for Crows
5. A Dance with Dragons
6. The Winds of Winter
7. A Dream of Spring